Aoi Hato blogja

Új vízum Japánba: working holiday visa

2017. március 19. 12:57 - Aoi Hato

Jó hír a Japánba utazni vágyó embereknek! :D

Nem olyan régóta -- pontosabban 2017. február 14-e óta -- végre Magyarország is bekerült azon országok közé, ahonnan az emberek igényelhetnek Japánba úgynevezett "working holiday" vízumot, ami 1 évre szól! :D

Röviden összefoglalom, hogy eddig milyen vízumokkal lehetett kint tartózkodni (ezekről bővebben írtam egy régi facebook bejegyzésemben):
- turista vízum: ezt igazából nem is kell megigényelni, csak simán kimegy az ember, és ezzel maximum 3 hónapot tartózkodhat kint, és nem tanulhat, nem dolgozhat, csak, ahogy a neve is mutatja: turistáskodhat
- tanulói vízum: ha valaki ösztöndíjat nyer Japánba, akkor az iskolája automatikusan intéz neki olyan hosszú időre szóló vízumot, amennyi időre az ösztöndíj szól
- munkavállalói vízum: ha az ember valahogy nagy nehezen talál egy olyan munkahelyet Japánban, amelyik vállalja, hogy alkalmaza, akkor az az munkahely intéz neki határozott időre szóló munkavállalói vízumot, amit aztán meg lehet újítani, ha a munkahely hajlandó tovább is alkalmazni (ezt csak azért nehéz szerezni, mert sok cég olyan embert szeretne felvenni, aki MÁR kint lakik, és MÁR van ilyen vízuma, tehát ez sokszor egy ördögi kör, és nehéz ebből kitörtni, bár nem lehetetlen)
- házastársi vízum: azt hiszem, ezen nem kell sokat magyarázni. :) Ha valaki összeházasodik egy japán állampolgárral, akkor kaphat ilyet -- ettől viszont még nem lesz automatikusan japán állampolgár.

A "working holiday" vízum, ahogy a neve is elárulja, ötvözi a munkavállalást és az utazgatást, turistáskodást.
Ennek keretében lehet munkátvállalni, de maximum 3 hónapig lehet egy helyen dolgozni, utána új munkahely után kell nézni, mert az egész arról szólna, hogy az ember max azért dolgozik, hogy az utazási költségeit fedezze.

Próbáltam összeszedni erről minden fontos infót, de meg kell jegyeznem, hogy mivel Magyarországra ez csak kevés ideje érvényes, alig találni valamit erről magyarul, ezért a dolgok nagy részét angol nyelvű oldalakról szedtem. Emiatt lehetnek olyan szempontok, dolgok, amik ránk kicsit máshogy érvényesek. Aki 100%-ra akar menni, annak az a tuti, ha felhívja a budapesti japán nagykövetséget.

Azok pályázhatnak erre, akik:
- 18 és 30 év közöttiek
- érvényes útlevelük van, ami az egy éves vízum végén is még érvényes lesz
- jó egészségnek örvendenek
- nem büntetett előéletűek

- betartják majd a japán törvényeket
- nem szorul rájuk útközben senki (pl. gyerek vagy beteg rokon), és ha valakivel mégis együtt utaznak, annak is van érvényes vízuma
- még nem kaptak előtte "working holiday" vízumot (tehát csak egyszer lehet ezzel a lehetőséggel élni életünkben)
- van annyi pénzük, hogy ki tudják fizetni vissza is repülőjegyet, és ott Japánban is fedezni tudják a lakhatást, egyéb kiadást, ha nem találnak egyből munkát (külföldi oldalkon azt írják, hogy ha már van repülőjegy véve, akkor olyan félmillió forinttal, vagy még többel kell számolni!) Ezt banki bizonylattal kell tudni igazolni!

Amely munkahelyeken tilos dolgozni:
- bárok
- nightclub-ok
- szerencsejáték barlangok
Tehát bármi olyan hely, ami egy kicsit is alvilági jelleget ölthet -- és/vagy ahol éjszaka is kell dolgozni. Nagyon szigorúan veszik az ilyen szabályokat, és ha lebukik valaki, azonnal kitoloncolják, és akár egy életre is kitilthatják az országból!

Egyébként állítólag elég könnyű megkapni ezt a vízumot.
Jelentkezni kell a nagykövetségen, ahol egy rövid interjút is lefolytatnak az ügyben.

Sajnos arról még mindig nincsen információ, hogy évente hány embernek adnának ilyen vízumot Magyarországon, illetve a partner országokat felsoroló oldalt még mindig nem frissítették, ezért a pontos procedúra még nem látható. Egyelőre tényleg az a legbiztosabb, hogy fel kell hívni a magyarországi nagykövetséget, és tőlük kérni személyesen részleteket.

Annyit azért lehet tudni, hogy más országokban hogy megy a jelentkezés, és valószínűleg hasonló lesz itthon is.
Amiket össze kell szedni:
- netről letölthető jelentkezési lap
- egy fél évnél nem régebbi, 4,5 x 4,5 centis igazolvány kép
- egy oldalas, A4-es lapra gépelt önéletrajz (ez majd kinti állások megpályázására is használva lesz, ezért érdemes jól megírni, azon kívül a japán önéletrajzokon mindig szokott lenni fénykép, amin érdemes komolyan kinézni, öltönyben, ingben, stb.)
- útiterv, hova szeretnénk menni, hol tervezünk megszállni (ennek nem kell túl részletesnek lennie, de a szállás áraknak utána kell nézni, és fel kell tüntetni)
- pénzügyi terv: részmunkaidőben vagy teljes állásban kívánunk-e majd dolgozni, illetve mennyi saját tőkénk van (ezt állítólag már sokkal alaposabban ellenőrzik, utánaszámolnak, hogy biztos ki fogsz-e tudni jönni a pénzből)
- A4-es lapra gépelt indoklás, hogy miért jelentkezel erre a vízumra,mármint hogy miért érdekel Japán és mit szeretnél ott megnézni (azt hiszem, ez talán a legkönnyebb feladat :) )
- orvosi igazolás, hogy egészséges a pályázó

Ha megkaptuk a vízumot, az igazi ügyintézési nehézség igazából itt kezdődik: a munkakereséssel.
Mikor kijutunk Japánba, csomó mindent el kell intézni, pl. beregisztrálni külföldiként, mobil telefont szerezni, bankszámlát nyitni, és a japán bürokrácia durvább, mint bármi, amit eddig tapasztaltam. Ösztöndíjasként átestem ezeken én is, de volt mellettem önkéntes segítő diák, aki elkísért ezekre a helyekre, és állta velem a sarat.

De ezt csak azért mondom, hogy lélekben felkészítsek mindenkit, mibe vágja a fejszéjét, ne ott érje a sokk. :)

Ami a lehetséges munkákat illeti, szerencsére elég széles a paletta, csak azon múlik, hol találunk olyan helyet, ami ideiglenesen is alkalmaz minket -- és persze a hozzáértésünk is megfelel nekik. El lehet helyezkedni:
- éttermekben (de éjszakai műszakban nem!)
- tanítani is lehet (bár leginkább anyanyelvű angolokat keresnek, a magyar nyelvre meg nem nagyon van kereslet, de azért nem lehetetlen külföldiként sem angolt tanítani, csak ahhoz érdemes letenni a TOEFL nyelvvizsgát kimenetel előtt)
- fordítói munkákkal (de ugyanaz a helyzet, mint a nyelvtanítással) 
- színészkedéssel, modellkedéssel (komolyan!)
- IT-s melókban
- egészségügyben
- adminisztrációs, logisztikus munkakörben
- ügyfélszolgálatosként

És vannak még más területek is, de elsősorban ezeket találtam. Azt azért nem árt tudni, hogy legtöbbször vagy azon a területen szerzett diploma, vagy sok év tapasztalat szükséges ahhoz, hogy felvegyék az embert, illetve sokszor kérnek magas szintű japán nyelvtudást (N2 vagy N1 szintet), ezért képzettség nélkül inkább éttermekben lehet elhelyezkedni, vagy színész szerepeket vállalni (külföldieket előszeretettel alkalmaznak kisebb szerepekre).

Akit bővebben érdekelnek a lehetőségek, körülnézhet az alábbi álláskereső portálokon (a hirdetések mind angolul és/vagy japánul vannak)
Gaijin Pot
Career Jet
Japan Times
Jobs In Japan
Dai Job

Még mindig közel sem olyan könnyű, mint EU-n belül munkát találni, de ez az új vízum lényegesen lendít a helyzeten, és akár egy ugródeszka lehet egy későbbi kitelepedéshez, ha az ember tapasztalatot szerez és kapcsolatokat épít. :)

Felhasznált források, hasznos linkek (angolul):
http://www.guillaumeerard.com/life-in-japan/guides-and-how-to-s/how-to-get-a-working-holiday-visa-in-japan
http://www.guillaumeerard.com/life-in-japan/guides-and-how-to-s/how-to-find-a-job-in-japan
http://www.mofa.go.jp/j_info/visit/w_holiday/
http://www.mofa.go.jp/press/release/press4e_001477.html
http://www.mofa.go.jp/files/000228290.pdf
http://www.paulsadventure.com/japanvisa/

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aoi-hato-blogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4512350317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

supermario4ever · https://lnk.bio/supermario4ever 2017.03.19. 16:06:52

Igazából még így is nehéz. A sok év munkatapasztalatot és a 30 év alatti életkort elég nehéz összeegyeztetni. A diploma megszerzésénél meg felmerül a kérdés, hogy kell-e honosíttatni? Ha igen, hol lehet?

Egyébként 1 hónap múlva meg személy szerint egyébként is kiesnék, betöltöm a 31. életévemet. :D Azt lehet tudni, hogy miért van korhatár meghatározva?

Aoi Hato 2017.03.19. 16:15:27

@supermario4ever: Persze, nem könnyű, de amennyire eddig nehéz volt kijutni, ahhoz képest ez kicsit könnyebbség :) Én is már kiestem ebből, pár évvel túl vagyok a határon. :) De hátha vannak, akiknek ez jól jön még. Alapból egy huszonéves diákom hívta fel a figyelmemet erre az új lehetőségre, ő kérte, hogy nézzem meg neki, hogy megy ez, mert angolul nem tud.

Egyébként a sok év munkatapasztalat akkor kell, ha az embernek nincs aról a területről papírja.

Csak tippelni tudok, miért van a korhatár: több helyen azt írják, hogy ez elsősorban turista vízum, csak másodsorban munkavállalói, tehát azt akarják, hogy a fiatal korosztály könnyebben tudjon utazgatni, szétnézni Japánban, azáltal, hogy az útiköltség egy részét ott keresi meg párhuzamosan. Szerintem úgy gondolják, hogy a felnőttebb réteg már inkább amúgy "rendesen" munkát vállalna, ezért őket (minket) kizárják.

Sajnos azt nem tudom, hogyan kell honosíttatni a magyar diplomát, mondjuk abban sem vagyok biztos, hogy kell-e. Ez szerintem a diploma fajtájától is nagyban függ.

Lasso C Sello 2017.05.08. 21:54:26

Kb. egy hónapja olvastam az itteni hírekben, hogy más változások is voltak a vízum dolgok területén. Azok akik az idősebb korosztályba tartoznak és van biztos jövedelmük, azoknak több lehetőségük lesz ezután ott élésre. Csökkentették ugyanis a havi bizonyítandó összeg mértékét. Ha jól emlékszem, akkor 15oo dollár értéket kell igazolni, mint tartós havi jövedelem. Amikor pedig sikerül ott letelepedni, akkor lehet évente hosszabbítani, és végül a végleges letelepedési kérelmet beadni. Persze addigra már tudni kell a nyelvet és jó ha van valami helyi foglalkoztatás is. Gondolom a fiatlabb korosztálynak ez nem fog menni, de soha nem lehet tudni kinek mennyi pénze van és mennyire akar Japánban élni?

Lasso C Sello 2017.05.08. 21:54:28

Egy másik hír ami talán segíthet néhány fiatalt a kijutáshoz, az egy ott dolgozó mesterszakácsról szól. Van Hokkaido szigetén egy wellness hely, aminek saját étterme ( Víz a neve ) is van. Ez még nem nagy szó, de a főszakács egy magyar úr, aki valamikor az ottani követségen dolgozott, s aztán ide leszerződött évekre. Családja is ott van, tehát egy darabig még meg lehet őt ott találni. Gyönyörű ételeket kreál és ami ebben a különleges, hogy nevezetes magyar ételeket kombinál japán falatokkal és elkészítési módokkal. Ezekről képeket is lehet látni a FB oldalon. Ami az én figyelmemet igazából erre irányította az az, hogy ehhez a helyhez egy mangalica tenyésztés is tartozik, amit egy lelkes japán fiatalember kezel és bizony eredményesen. Ez a csapat ma már odáig jutott, hogy készítenek autentikus magyar hústermékeket és próbálják a japán vendégeket is hozzászoktatni, illetve elkészítését betanítani. Mint a FB oldalukrol kiderül, tehetséges magyar szakácsokat és cukrászokat alkalmaznak néha, akár pár évre is.
Én személyesen még nem jártam ott, de tervezem, hogy 1-2 éven belül meglátogatom a helyet és megkóstolom a finomságaikat. Akiket érdekel, vagy szeretnének kapcsolatba kerülni velül, itt a FB oldal: www.tokachi-hills.jp.e.ne.hp.transer.com/viz/
A főszakács úr igen elfoglalt ember, hiszen japán stílusban tevékenykedik, ezért csak igazán komoly esélyeseknek érdemes kommunikációt kezdeményezni. Több oknál fogva is.
Ezt mint csak információt írtam le, tehát nekem semmiféle meghatalmazásom nincs tőlük és a rám való hivatkozásnak semmi értelme nincs. He érdeklődnél náluk, akkor csak a saját nevedben tedd.
süti beállítások módosítása